Wij kennen deze harp allemaal wel. De harp van Koning David. En deze zien wij ook vaak afgebeeld in allerlei bijbelse voorstellingen. Helaas komen we deze in het echt niet vaak tegen. En zelfs moet ik bekennen dat ik wel eens gedacht had dat deze niet kan bestaan. Nadat ik meer en meer bezig ben met het bouwen van middeleeuwse muziek instrumenten bleek niets minder waar. Er bestaan al eeuwen dit soort harpen of eigenlijk zijn dit lieren en zelfs vanuit vele verschillende werelddelen. Het is dus ook nog eens een instrument dat wereldwijd voor kwam. Nu heb ik dan eindelijk de moed gevonden om zelf er één te gaan bouwen. Gewoon omdat het kan.

Als uitgang heb ik verschillende oude afbeeldingen genomen en gekeken wat de maat zou zijn. Wanneer ik verschillende maar gelijkende beelden bekeek kon ik een goed beeld maken van de gemiddelde maat. Deze heb ik dan ook als maat genomen. Nu de maten bekend zijn heb ik besloten om vanuit deze gelijkende afbeeldingen een gulden snede te maken van de vorm van de harp. Kortom ik heb deze dan vanuit deze afbeeldingen zelf ontworpen.

Nu moet ik zeggen dat ik met het ontwerp niet echt uit ga van enige klank voorwaarden. Het komt er op neer dat ik op mijn gevoel werk en hoop dat de Davids harp gaat klinken zoals ik denk.

Een klein puntje wat ik zelf erg leuk vind is dat het een lier met 10 snaren moet worden. Daar zit een betekenis achter. Elke snaar is 1 gebod van de 10 geboden. Deze gedachte komt vanuit Israël en is omarmd in verschillende Hebrew gemeenschappen die historische muziek instrumenten bouwen en kopieën maken van deze instrumenten. Wanneer een lier of harp met deze vorm geen 10 snaren heeft, is het geen Davids harp meer. Er zijn verschillende namen voor dan.

Ik heb er natuurlijk ook een verslag voor gemaakt. Omdat de lier nog niet klaar is zal dit verslag natuurlijk aangevuld worden wanneer er vorderingen zijn. U vind dit verslag hier of onder het kopje muziek instrumenten.

 

Door Rik Verhagen

Uniek en Eigenwijs. Gehuwd en vader van een dochter. Daarnaast creatief en altijd wel ergens mee bezig. Modelbouw, houtwerk en het maken van kleine dingen is dan ook echt een passie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *