Een leuk idee. Een hangertje van een harp. Toch hoe doe je dit van hout? En ik had het idee om een sculptuur te maken. Zo heb ik als eerste een klein ontwerp gemaakt en zonder enig plan van aanpak maar eens gaan zagen. Het creatieve hieraan is het leukst en ik zie dan wel hoe dit verder afloopt en of het lukt.

Harp hangertje (1)

Als eerste een kleine schets gemaakt van de harpjes die ik wilde maken. Een wat eenvoudiger en één die wat moeilijker was omdat er een sculptuur in zit.

Harp hangertje (3)

Tekening gekopieerd en op een mooi stukje hout geplakt met een lijmstift. Snel droog en makkelijk te verwijderen. De tekening heb verschaald naar 2,5 cm hoogte. Dat maakt het hangertje redelijk klein.

Harp hangertje (2)

De vlakjes uitgezaagd en de beide harpjes voorzien van een gaatje waar het figuurzaagje doorheen gestoken kan worden.

Harphanger engel (5)

Om de stevigheid te kunnen houden heb ik eerst het binnenwerk er uitgezaagd. Dan kan de buitenkant er afgezaagd worden en houd ik grip op mijn zaagplankje. Althans dit lijkt zo te zijn. Wanneer ik dit anders om probeer gaat het vaak mis. Schuine zaagsnede en breuk is dan het resultaat.

Harp hanger (4.5)

Wanneer de buitenzijde is uitgezaagd kan het houtwerk in vorm geschuurd worden en voorzien van gaatjes om kleine messing pennen in te lijmen. Deze pennen geven het hangertje stevigheid en is ook een mooi detail. Ik heb ze bewust grof ingezet zodat de snaren niet verbuigen en als illusie te laten werken.

Harphanger engel (3)

Het zelfde geld voor het hangertje wat ik met de engelfiguur heb bedacht. Eerst uitzagen waarna deze in vorm gesneden en gevijld kan worden. Ook hier komen natuurlijk de snaren in te zitten.

Harphanger engel (6)

Aan beide kanten is de engel gelijk.  Het afwerken hiervan vind ik belangrijk. Ook de achterzijde moet mooi zijn. Het houtwerk is inmiddels redelijk glad en ga ik zwart schilderen en beitsen.

Harphanger engel (1)

Nadat eerst de zwarte pilaar is geschilderd kan de houtbeits er op. Nadat alles goed gedroogd is kan het hangertje goed in de lak geschilderd worden. Ook het eenvoudige model word gelakt. De lak is mat zodat het hout mooi zichtbaar blijft.

Harp hangertje (5)

Nu ook het eenvoudige model voorzien is van lak zijn deze klaar.

Ik vind het een zeer leuk projectje geweest en heb deze dan ook op mijn etsy winkel geplaatst. Natuurlijk ook nu weer voor kleine prijsjes.

Door Rik Verhagen

Uniek en Eigenwijs. Gehuwd en vader van een dochter. Daarnaast creatief en altijd wel ergens mee bezig. Modelbouw, houtwerk en het maken van kleine dingen is dan ook echt een passie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *