Een spinnenwiel dat wij eens gekocht hebben. De vorige eigenaren hadden een mooi verhaal hierbij. Zij hadden dit aangeschaft in Oostenrijk waar zij een vakantie hadden. En gebruikten dit spinnenwiel alleen als decor in hun woonkamer thuis hier in Nederland. Daarbij vertelde ze dat het vanwege de maat een spinnenwiel voor kinderen is. Voor volwassenen zou deze immers te klein zijn omdat spinnenwielen normaal groter zijn. Dit leek mij dan ook erg plausibel.

Toch, door wat vreemde onderdelen die ik niet kende op zoek gegaan naar de achtergrond van dit spinnenwiel en wat blijkt? Door de opbouw van de vlucht en wol-gat blijkt dit een Gelders Spinnenwiel te zijn. Nu ga ik er echt van uit dat de mensen waar wij dit spinnenwiel van kochten het verhaal naar waarheid vertellen. Mede doordat de prijs hiervan acht heel weinig was. En zij dit ook als decor gebruikten i.p.v. om mee te spinnen of zelfs zich met wol bezig te houden.

kortom. Wij wonen dus in Gelderland en concluderen, het spinnenwiel is weer thuis.

Gelders spinnenwielIk heb er voor het gemak even een liniaal op gelegd zodat je makkelijk kunt zien hoe groot of eigenlijk, klein dit spinnenwiel is. Het spinnenwiel is wel erg oud en we kunnen met redelijke zekerheid zeggen dat deze zo’n 150 jaar oud is.

Er is veel stuk en er missen wat onderdelen. Gelukkig zijn dit leren of houten onderdelen en kunnen dan ook makkelijk zelf nagemaakt worden. Voor nu eerst maar eens aan de slag en het geheel restaureren.

Gelders spinnenwielGoed te zien dat het wol-gat ernstig beschadigd is en ook erg afwijkend is van hetgeen wij kennen bij een spinnenwiel. Wel heel leuk omdat het eens wat anders is.

Gelders spinnenwielHet spinnenwiel heeft nu een aantal jaren in de opslag gestaan en ben eindelijk begonnen. Het wol-gat als eerste aangepakt omdat dit toch het onderdeel is waar het project mee staat of valt. En gelukkig is dat helemaal in orde te krijgen. Alles uitgedeukt en ook weer mooi glad. Het houtwerk van de vlucht is schoongemaakt, ontvet en gelakt. Nu kan dit weer jaren en jaren mee. De rest van het spinnenwiel komt verder wel goed.

Gelders spinnenwiel voor restauratieAfijn, nog genoeg onderdelen om te doen. Binnenkort meer over dit spinnenwiel.

Door Rik Verhagen

Uniek en Eigenwijs. Gehuwd en vader van een dochter. Daarnaast creatief en altijd wel ergens mee bezig. Modelbouw, houtwerk en het maken van kleine dingen is dan ook echt een passie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *