Jawel hoor ik hoor je al denken, een moestuin indelen naar smaak. Toch is het zo gek nog niet. Wij hebben nu een aantal groenten geprobeerd en blijkt dat niet alles in onze smaak valt of lukt op de klei grond die wij hebben. Nou ja… We lusten dit allemaal wel maar het blijkt dat er groenten zijn die meer aandacht nodig hebben en die minder aandacht nodig hebben. Een mooi voorbeeld is Snijbiet, deze vinden wij erg lekker. Het is dan voor ons ook het eerste jaar dat wij deze verbouwen. En vorig jaar hadden wij Snijmoes. Op zich lekker en wel wat bewerkelijker. De snijmoes heeft eenzelfde soort smaak alleen wat zoeter zonder de bittere bijsmaak zoals bijvoorbeeld Spinazie of boerenkool dit heeft. Alleen op onze grondsoort hoef je hier eigenlijk niet veel aan te doen behalve zaaien. Daarnaast hadden wij rijen met wortels en Winter prei neer gezet. De wortelen beginnen nu eindelijk te groeien, maar ja… Net als vorig jaar wil de winter prei niet. En die had juist de potentie om op onze klei grond te groeien.

En wanneer het wel goed gaat zoals met de Peulen? Wat nu als je deze geoogst hebt en je nog een goed stuk van haar over hebt? Keuzes, keuzes, keuzes…

Wel, het inplannen van een moestuin is dus lastiger als je denkt en zeker nog moeilijker met al die keuze. Wij hebben dus pas gekozen om verder met de Snijbiet te gaan, de Snijmoes niet meer bij te zaaien en valt er dus een gat net zoals bij de peultjes. Maar ja… Wat ga je dan in deze tijd van het jaar doen met dat stukje grond wat leeg komt te staan. Het is weer even overdenken dus.

Wat zijn onze bevindingen van dit jaar tot nog toe? 
  • Snijbiet, werkt goed en is dus een blijvertje.
  • Courgette, heeft het vorig jaar goed gedaan, het ziet er nu ook goed uit. Ondanks de grote eten wij deze veel. Dus ook een blijvertje.
  • Peultjes, meerdere maaltijden vanaf gehaald en lekker van kunnen eten. Ook de doorgeschoten door laten groeien als erwten. Deze zijn ietwat, droog, maar lekker. Dus zeker een blijvertje.
  • Mosterdzaad, dit kan echt een regelrechte ramp genoemd worden. Groeit dusdanig wild dat deze alles overgroeid. Daarnaast is de opbrengst moeilijk te oogsten en gebruiken wij erg weinig tot niet.
  • Franse radijs, lekker maar minder tegelijk zaaien. Wij hadden zoveel dat wij ze niet op kregen… Daarnaast ook andere rassen testen.
  • Wortels hebben wij binnen opgekweekt. Deze schoten door. Dus volgend jaar buiten in het voorjaar opkweken?
  • Broccoli. Op een rij gezaaid en zijn bijzonder goed opgekomen, kooltjes blijven klein en schieten snel door. Hierdoor lijkt het niet voor herhaling vatbaar omdat dit te weinig opbrengt, van de 1,5 mtr plantjes maar een handje vol.
  • En oh ja… een pepertje gekocht. Wel wat moet ik daar dan van zeggen? Twee plantjes, 1 pepertje en een verschrompeld pepertje…. Het plantje heeft het duidelijk koud gehad. En ook die gebruiken wij niet. Het plantje stond in de volle zon in een pot tegen de muur zoals ons was aangeraden. Tja, het plantje hoort ook niet in ons klimaat thuis. En dus ook gewoon zonde van het geld.
Ook hebben wij een aantal kruiden in de tuin staan. Gewoon omdat ze lekker ruiken of omdat wij ze willen gebruiken. Het is gebleken dat ook deze niet perse op de goede plaats staan. Kortom, wij puzzelen nog even door.

Pepertje wat niet wilGoed te zien dat het pepertjes niet wil. Maar ach. Een leer momentje zullen we maar zeggen. Goed om te zien dat deze gewoon lekker in de zon tegen een lekkere warme muur aan staat.
Snijbiet, jummie en makkelijkDe overheerlijke snijbiet die een echte blijver is. Kan je heel veel mee doen en geeft een lekkere zoete smaak. Vergeet niet dat de steeltjes ook erg lekker zijn.

 

Door Rik Verhagen

Uniek en Eigenwijs. Gehuwd en vader van een dochter. Daarnaast creatief en altijd wel ergens mee bezig. Modelbouw, houtwerk en het maken van kleine dingen is dan ook echt een passie.

Een reactie vind ik natuurlijk altijd leuk.