Eindelijk weer een paar nieuwe pagina’s en zelfs een werkinstructie gemaakt. Dit keer over het slijpen van de schraapstaal. De wat?! jawel, het heet echt zo. De schraapstaal is ook weer zo’n stukje oud en vergeten gereedschap. Ik heb deze zelf vanuit mijn school nog gebruikt tijdens de handvaardigheid lessen met houtbewerken. Ik heb het dan niet over de krabber die de schilder gebruikt voor het afkrabben van het hout om dit opnieuw te kunnen schilderen.

SchraapstaalDaar is het dan. Zoals je ziet, een gewone plaat metaal. Ik heb dit plaatje al zeker 25 jaar in bezit en gebruik het regelmatig. Daarom is deze reeds wat smaller dan zou moeten. En, goed te zien, ik heb er destijds een gat in geboord. Je moet immers iets om je gereedschap op te hangen.

Wat is er dan zo bijzonder aan deze plaat metaal zou je zeggen? Wel, eigenlijk niets. Helemaal niets. En ik denk dat dit juist de reden is waarom dit fantastische stukje gereedschap uit de mode is geraakt. Gereedschap moet nu eenmaal bijzonder zijn. Kijk maar in de bouwmarkt. Daar onderscheiden ze allemaal hun eigen merk met een kleurtje, vormgeving, maatvoering etc. Zo heeft de elektrische schuurmachine en schaafmachine de schraapstaal verdrongen. Eeuwig zonde als je het mij vraagt. Steeds als ik een vlak geschraapt onderdeel laat zien is dit toch echt heel veel vlakker en gladder dan je dit met schuurpapier krijgt.

Natuurlijk zit er een klein addertje onder het gras. Je moet er mee leren omgaan. Net zoals je moet leren omgaan met een blokschaaf, beitel enz. Het is gereedschap. Voor de schuurmachine is het makkelijk, schuurpapiertje glad, nieuw papiertje er op. En klaar. Wanneer de schraapstaal bot is, moet je deze slijpen. En daar zit nu net de kneep. Hoe doe je dat?

Juist omdat ik net als het stukje vergeten gereedschap het afteken-mes weer terug zou willen zien in de gereedschap kist, heb ik een klein stukje geschreven over het slijpen van de schraapstaal. Natuurlijk zal ik hier nog een vervolg op schrijven over het gebruik ervan. Je vind de werkinstructie hier.

 

Door Rik Verhagen

Uniek en Eigenwijs. Gehuwd en vader van een dochter. Daarnaast creatief en altijd wel ergens mee bezig. Modelbouw, houtwerk en het maken van kleine dingen is dan ook echt een passie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *