Veel mensen zien ze wel eens in de supermarkt. Avocado’s. Dit lekkere vruchtje heeft een flinke pit en de planten die hier uit komen schijnen ook erg mooi te zijn. Dus nu eens een pit in een bekertje gelegd met wat water er in en wachten maar. Natuurlijk ben ik ook eens gaan kijken of andere mensen dit ook doen en kwam er al snel achter dat hier ook een aantal beproefde methodes voor zijn uitgevonden met stokjes zodat de pit als het ware gespiesd word en dan op een glas gezet. Maar ja… Dat is voor mij wel een beetje laat nu en denk daardoor dat al deze onzin niet echt nodig is.

Avocado pit volgens de mode

Een goed voorbeeld van een pitje
Dit zal in de natuur lijkt mij ook niet zo gaan. De vrucht valt op de grond en ontbind waardoor het zaadje gevoed word en kan groeien tot een volwaardige boom. Het blijkt dat deze aanpak bij mij dus ook gewoon werkt. Hieronder heb ik mijn versie neer gezet.
avocado pit laten groeien
Een laagje water waar de pit in gelegd word. Een kopje of mok is eigenlijk al voldoende. En gewoon wat water erbij na een paar dagen. Volhouden is hier wel belangrijk, het duurt even voordat er wortels aan komen.
avocado pit laten groeien (3)
Na ongeveer een maand en een keer of 4 bijvullen. Dit komt neer op ongeveer 1 x per week bijvullen komen de eerste wortels er aan. Als je goed kijkt zie je de eerste groei van het plantje al in de barst van de pit zelf, natuurlijk zal de pit nu deze wortels heeft in de grond gezet gaan worden.
avocado pit laten groeien (2)
Nu de wortels mooi groot zijn geworden heb ik de pit in een potje gezet met wat goede potgrond. Nu is er weer niets te zien. Het is nu een kwestie van wachten tot er een plantje uit de pit vandaan komt.
Zoals je ziet, het is wachten, wachten en wachten. En water geven… Zover ik heb kunnen lezen heeft een avocado redelijk wat water nodig. De plant kan niet tegen droog staan.
Er is nog iemand die wel wat eerder is begonnen met het planten van deze pit en heeft de plant inmiddels wel wat groter. Dus kun je mooi kijken hoe dit plantje er straks uit ziet. Kijk maar eens op Floors Moestuin. Ook een leuke site.

Door Rik Verhagen

Uniek en Eigenwijs. Gehuwd en vader van een dochter. Daarnaast creatief en altijd wel ergens mee bezig. Modelbouw, houtwerk en het maken van kleine dingen is dan ook echt een passie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *