Eindelijk eens op tijd. En ik weet… De ijsheilige is nog niet voorbij. Maar in principe kan het al wel volgens mij. De eerste bonen hebben wij vandaag gezet. Verschillende rassen zelfs. De gewone prinsessenboon maar ook net als vorig jaar een bijzondere die ik even onder de aandacht wilde brengen. De Phaseolus vulgaris ofwel
stamslaboon, Sperzie- of Gele Prinsessenboon. Dit is echt geen heilig boontje maar een lekker boontje en wij hebben gezien dat deze bijzonder makkelijk te kweken is.

Een geel boontje wat lekker zoet smaakt na het koken en vrolijk kleurt. Deze boon is het zelfde te bereiden als de gewone boon die in de supermarkt gekocht word en heeft dus geen enge voorschriften. Omdat wij nog over hadden van vorig jaar hebben wij deze nog een keer gebruikt. Een zakje kost nog geen 2 euro in de boerenbont winkel. Dus ook hier, voor de kosten hoef je het niet te laten.

De bonenstaken

In ieder geval hebben wij de staken reeds staan. En als klapper op de vuurpijl ook de eerste bonen in de grond.

Een kleine tip misschien, het oogsten van de bonen kan goed verlengd worden wanneer je de bonen niet ineens zaait, maar na twee weken weer in te zaaien en weer twee weken later weer. Je ziet bij ons ook kleine prikkers in de grond staan. Aan die zijde is er gezaaid, aan de andere zijde van de bamboe staak nog niet. Die komen over twee weken. Dan kunnen de prikkers er uit omdat aan beiden kanten ingezaaid is. Dit zou zelfs nog een keer herhaald kunnen worden. De bonen groeien dan over elkaar heen maar door het later poten zullen de vruchten voldoende zon krijgen om mooi rijp te worden en goed te groeien. Ik zal hier later natuurlijk ook nog even een klein stukje van laten zien.

In ieder geval, een tot nog toe lege bonenstaak. Geduld is nu een schone zaak.

Door Rik Verhagen

Uniek en Eigenwijs. Gehuwd en vader van een dochter. Daarnaast creatief en altijd wel ergens mee bezig. Modelbouw, houtwerk en het maken van kleine dingen is dan ook echt een passie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *