Wij kennen deze uitdrukking allemaal wel. Wie zaait zal oogsten. Meestal heeft dit geen enkele betekenis met tuinieren. Nu toch een keertje wel. We hebben veel gedaan in de tuin om eindelijk te kunnen zaaien. En alhoewel wij er nog niet zijn omdat er nog veel te doen is, zaaien moet wel op tijd gedaan worden. De plantjes hebben immers tijd nodig om te groeien.

zakjes met zadenAls eerste hebben wij de zaadjes uitgezocht. Deze zaadjes zijn nog over van vorig jaar en zijn nog prima te gebruiken. Ik heb eigenlijk geen idee of deze zaadjes gemodificeerd zijn zodat er een verval op gecreëerd is. Kijk maar naar wat Monsanto allemaal kan. Wij gaan er in ieder geval van uit dat deze nog gewoon werken.

kweekkastje

Wij zijn eigenlijk nog maar een jaar in onze nieuwe woning en hebben dus nog niet heel erg veel bakjes enz op kunnen sparen voor het tuinieren. Daarom maar bij de Action een kweekbakje aangeschaft. Zo een kweekbakje hadden we al en voldoen prima. Gaan jaren mee en zijn lekker goedkoop. 2,99 euro moest ik ervoor betalen.

WP_20150419_002

De zaadjes voor vandaag. De wortels liggen bovenin en eronder de zwarte is winterprei. Deze hebben wij vorig jaar ook al een keer gezaaid en waren te laat gezaaid doordat wij nog aan het verhuizen en tuinrooien waren. Aan de rechterzijde de rode bietjes. Deze gaan gewoon gelijk de grond in. Hebben we ook al eerder gedaan en dit kwam helemaal goed. Zelfs in de klei.

Prei zaadjes

De prei zaadjes gaan naast de wortels in de zelfde bak. Geen idee of dit invloed heeft op de wortels. Wel een kartonnetje tussen gezet zodat duidelijk is welke waar staat. Vorig jaar hadden wij een beetje moeite met verspenen. Eigenlijk meer door tijd gebrek omdat er zoveel moest gebeuren in en om het huis dat het te laat verspeend werd en ook waren de wortels te dicht op elkaar gezet waardoor ze tegen elkaar gegroeid waren. Toch is er een leuke oogst van gekomen. Dus gaan wij dit jaar voor beter.

bak is ingezaaid

De bak is ingezaaid en op de verspreide zaadbedden is ook nog wat grond gelegd. Op de verpakking staat hoe diep de zaden moeten komen en dat heb ik maar aangehouden. In dit geval beide ca. 1,5 cm onder de grond.

Nu rest alleen het water geven en natuurlijk de kap op de bak. In verband met de zon hebben wij de bak nog wel binnen staan. Nu afwachten hoe deze plantjes opkomen en het verspenen straks zal gaan.

En natuurlijk voor vragen of opmerkingen, ik lees het graag van je.

Door Rik Verhagen

Uniek en Eigenwijs. Gehuwd en vader van een dochter. Daarnaast creatief en altijd wel ergens mee bezig. Modelbouw, houtwerk en het maken van kleine dingen is dan ook echt een passie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *